Undvik Covid, välj rätt test och njut av att resa i sommar!

Är du också sugen på att resa igen? Och kanske som så många andra undrar du över hur detta ska gå till, hur man skyddar sig mot Covid och vilka åtgärder som är de bästa? Om du planerar att resa utomlands kan det finnas krav på att du ska testa dig, även om du är vaccinerad. Här får du råd hur du ska göra!

Olika länder har olika krav, och om du planerar att åka till USA har olika stater varierande krav. Tänker du semestra i Sverige finns det också säkerhetsåtgärder du kan vidta. Reser du utomlands krävs ett relativt färskt PCR-test eller antigentest, oftast får testresultatet inte vara äldre än tre dagar då du anländer till destinationen, detta gör att ”snabblabb” som till exempel Carelab är en utmärkt lösning. Du kan boka in ett PCR-test dagen innan avresa och få både ett provsvar och friskintyg inom 4-12 timmar samma dag hos Carelab.

Fördelen med att göra ett PCR-test är att, förutom ditt vaccinationskort och/ eller intyg (om du har ett sådant), du inte behöver vara orolig för att stoppas på resvägen eller i en Covid-kontroll som kan komma att utföras på vissa destinationer. En resa med ett utfärdat friskintyg efter PCR-test blir betydligt tryggare och lugnare än om du reser utan. Anna Beskow, chef för Uppsala Biobank, understryker vikten av PCR-test. Det utvecklas också löpande flera olika sorters tester.

Hur vet jag till vilka länder jag kan resa?

Naturligtvis kan man ännu inte resa till vissa delar av världen, enklast är att följa rekommendationerna från UD (Utrikesdepartementet). Håll dig uppdaterad så kan du planera din semester på ett bra sätt, just nu finns det ett förbud mot icke nödvändiga resor utanför EU, vilket gäller till 31 maj. Flera flygbolag räknar med att juni blir en resmånad men har adderat kostnadsfri ombokning till sin service. Tänk också på att noga ta reda på de föreskrifter som gäller på flygplan, bussar, båtar eller de färdmedel du tänker använda. Kontrollera också reglerna på destinationen eller de platser du passerar på vägen.

Kan jag resa runt i Sverige?

Absolut! Men samma försiktighetsåtgärder gäller oavsett färdmedel. Naturligtvis är det tryggare att färdas i egen bil, men likväl stannar du förmodligen på hotell, camping eller något matställe efter vägen. Du bör kontrollera i förväg vad som gäller på respektive plats samt vilka åtgärder de har vidtagit för att skydda sina gäster.

Vad behöver jag göra för att skydda mig?

Att utföra ett PCR-test är viktigt eftersom du då kan resa friktionsfritt genom att visa upp intyget, men du behöver också tänka på ditt eget agerande. Här är en lista över vad du behöver göra för att skydda dig både vid inrikes-och utrikes resande i sommar.

  • Ansiktsmask i 2-3 lager, medtag flera
  • Handsprit plus liten 50 ml flaska i handbagaget om du flyger
  • Tvätta och sprita händerna ofta, ha en handspritflaska i fickan
  • Praktisera social distansering, du vet inte vem som står bredvid dig

Slutligen, tänk också på att Sverige ingår i Visa Waiver-programmet vilket innebär att du inte behöver visum till USA. Däremot behöver du fylla i en ESTA-blankett.