Så frostar du smidigt av din frys

Vissa göromål i hemmet är sådana du helst vill slippa eftersom de känns jobbiga och omständliga. Att frosta av din frys kan vara en sådan sak. Kanske oroar du dig för att det ska bli en slaskig och våt historia, eller så vet du inte var du ska göra av dina matvaror när du plockat dem ur frysen. Lugn, det går faktiskt att frosta av frysen på ett smidigt vis. Här kan du läsa om hur du ska gå tillväga.

Även om det kan kännas jobbigt är det viktigt att frosta av frysen med jämna mellanrum. I annat fall riskerar temperaturfördelningen i frysen att bli ojämn. Det kan till slut också bli svårt att få plats med matvaror eftersom isen blir tjock och stjäl utrymme. Frostar du av med lite framförhållning behöver du dock inte oroa dig för det.

Var proaktiv

Ser frysen ut att behöva en avfrostning trots att temperaturen utomhus är hög och du därför inte kan förvara dina matvaror på exempelvis balkongen? Börja då att äta ur frysen. På så sätt kommer den i det närmaste att vara tom när det är dags att frosta av frysen och rengöra den. Det här är också ett bra tillfälle att rensa ut sådant som har blivit gammalt, för matvaror kan faktiskt bli gamla även om de är frysta. Undvik matsvinn genom att läsa på om hur lång hållbarhet matvarorna har som frysta. Här kan du läsa om hur länge olika livsmedel håller i din frys. Ett annat alternativ kan vara att förvara maten i frysväskor när du frostar av.

Fördelar med att frosta av frysen

  • Bättre effekt
  • Jämnare temperatur
  • Frysen håller troligen längre
  • Du får tillfälle att rensa bort gamla livsmedel

Så går du till väga

När din frys är tom är det dags att skrida till verket. Det första du ska göra är att stänga av den. Täck sedan golvet med handdukar för att skydda det mot väta. När frysen har tinat upp lite är det dags att ta bort stora isbitar för hand. Här kan du använda någon form av verktyg för att skrapa bort is, men undvik vassa sådana som annars lätt skapar repor.

När all is är borta från frysen är det dags att torka ur den. Använd gärna en microfiberduk och lite diskmedel för att få bort fläckar. Inga starka rengöringsmedel behövs. När detta är klart är det bara att slå på frysen igen och sätta in dina matvaror. Sedan kan du njuta av en ren och fräsch frys där du lätt hittar allt igen.

Hur ofta?

Hur ofta ska du frosta av frysen? Man brukar säga att mellan en och två gånger per år är lagom. När du frostar av frysen regelbundet sparar du dessutom energi, något som är extra viktigt i tider då elpriserna är höga. Det kan också vara bra att titta på isbeläggningen i frysen. Är den över 5 mm tjock är det dags för en avfrostning. Kom ihåg att det kan vara smidigare att frosta av frysen mer frekvent än sällan. På så sätt blir det inte lika mycket is att ta hand om och hela processen går fortare.