Därför ska du byta till e-cigaretter

Att sluta röka kan vara väldigt svårt när man väl blivit beroende. När det väl kommer till kritan handlar allt om viljestyrka och beslutsamhet, du måste själv verkligen vilja sluta för att lyckas. För att göra det lättare kan du byta ut cigaretterna mot e-cigaretter som ett steg i rätt riktning.

E-cigaretter, även kallat e-cigg, står egentligen för elektronisk cigarett och liknar vanliga cigaretter till den del att det är något du för till din mun, tar ett bloss av och sedan andas ut. Skillnaden är att det är ånga du andas in istället för rök. Dessutom innehåller e-cigaretter inte tobak, vilket är skadligt för kroppen. Istället innehåller det en vätska med olika kemiska ämnen och smakämnen. Många innehåller även nikotin vilket är beroendeframkallande.

Fördelar med e-cigaretter

Det största fördelen med e-cigaretter är att de inte innehåller någon tobak. Det finns olika sorters e-cigaretter, vissa är långa och smala som riktiga cigaretter medan andra är mindre dosor men de innehåller samma saker. Om du vill prova på e-cigaretter eller byta från vanliga cigaretter till e-cigaretter kan du köpa ett e cigg startpaket för att se om det är något för dig. Andra fördelar med e-cigaretter är:

  • Du kan välja en utan nikotin för att se till att du inte blir lika beroende av det
  • De innehåller ingen tjära
  • Du får ingen dålig andedräkt av den
  • Det är bättre för miljön i och med att du inte har några fimpar eller aska att göra av med, vilket ofta hamnar på gator eller i naturen
  • Ånga missfärgar inget på samma sätt som rök gör

Om du i dagsläget röker vanliga cigaretter bör du fundera på att snarare välja e-cigaretter istället. Även om de inte hjälper dig att bli av med vanan att hålla i något och ta ett bloss då och då kan de hjälpa dig att för det första sluta med tobak och för det andra sluta med nikotin. Båda dessa ämnen är skadliga för dig och framkallar ett beroende.

Tänk på din hälsa

När du tar ett bloss av en vanlig cigarett åker röken ner i dina lungor, vilket påverkar din kropp negativt. Röken kan även påverka dina muskler så att du inte kan bygga lika mycket muskler som icke-rökare eftersom kemikalierna i cigaretten minskar antalet blodkärl i och runt musklerna, vilket i sin tur leder till att deras syreupptagning försämras. Din kondition försämras av rökning eftersom röken påverkar lungornas syreupptagning. Det är oerhört viktigt för din kropp att du tränar och rör på dig regelbundet, vilket blir svårare om du röker eftersom det påverkar orken negativt.

Om du vill leva hälsosammare och må bättre kan det därför vara ett bra steg att byta från vanliga cigaretter till e-cigaretter för att i slutändan kunna sluta röka helt och hållet. E-cigaretter påverkar inte din andning på samma sätt som vanliga cigaretter, vilket gör det lättare för dig att träna och röra på dig. Det kan vara svårt att bryta gamla vanor men ibland är det absolut nödvändigt för dig och din kropp att en förändring sker. När du slutar röka kan du uppleva abstinensbesvär i samband med att du avvänjer din kropp från ett beroende. För att ta dig igenom det kan du söka hjälp online.