Så ska du tänka kring bolån

Att köpa en bostad är en stor affär och ett av det största lånen en privatperson tar. Därför är det viktigt att tänka på att välja en seriös bank. Tänk också på att inte låna mer än du har råd med.

När du ska köpa en ny bostad är det viktigt att få en lånelöfte och det första du behöver ansöka om. Med ett lånelöfte vet du redan i förväg hur mycket du kan låna när du ska köpa en bostad. Det är väldigt bra att få ett lånelöfte innan du börjar gå på visningar och innan du börjar buda på en bostad. Risken är att du tittar eller budar på en bostad som du inte får lån till. Ett lånelöfte är kostnadsfritt.

Home,Sales,Agents,And,Buyers,Work,On,Signing,New,HomesDu ansöker om lånelöfte på bankernas hemsida. Du identifierar dig med bankID och fyller i en ansökan. En ansökan är giltig i sex månader men går oftast att förlänga om det behövs. För att ansöka om lånelöfte behöver du 15 procent i kontantinsats och en inkomst som gör att du klarar av att betala en ränta på 7 procent. Det är viktigt att komma ihåg att ett lånelöfte är inte ett godkänt bolån och det är heller inte bindande varken för dig eller långivaren. Bostadsköp är förmodligen det största lånet som du kommer att ta. Därför är det viktigt att du väljer en seriös bank som ger bra villkor.

Kreditupplysning

När du har ansökt om lånelöfte kommer banken att göra en kreditupplysning på dig för att kontrollera dina uppgifter. De kollar om du har några betalningsanmärkningar, inkomst och återbetalningsförmåga. Du kan ansöka om lånelöfte hos flera banker men det negativa är att varje bank tar en kreditupplysning och det kommer synas vem du ansökt hos. Att ha många kreditupplysningar är inte positivt för dig.

Amortering

När du ska låna pengar av banken till ett bostadsköp behöver du betala en ränta. Räntan är priset som du betalar för att få låna pengar. Du kan välja mellan att ha rörlig ränta eller fast ränta. Välj det som passar din situation bäst. Utöver räntan måste du amortera på ditt lån, om du har lånat mer än 50 procent av bostaden. När du amorterar minskar din skuld sakta men säkert. Om du lånar mer än 50 procent men under 70 procent måste du amortera 1 procent. Är lånet på 70 procent eller mer måste du amortera 2 procent.

Kontantinsats

Female,Hands,Counting,Us,Dollar,Bills,Or,Paying,In,CashKontantinsats eller handpenning är den delen som du själv har sparat ihop för att kunna köpa en bostad. Har du inte tillräckligt med pengar kan du ta ett privatlån men för den lånedelen är det högre återbetalningskrav och oftast hög ränta. Privatlån är inte sammankopplat med bostadslånet. Det allra bästa är om du kan spara ihop till kontantinsatsen innan du köper en bostad.

Tips inför bostadsköpet

Innan du ska köpa din nya bostad är det en bra idé att göra en budget för att se att inkomsterna täcker månadens utgifter. Tänk också på vad som händer om du blir sjuk och får en sänkt inkomst. Ta även med räntehöjningar i budgeten.

Tips att tänka på innan du lånar:

  • Låna inte mer än du har råd med.
  • Gör en budget.
  • Ansök om lånelöfte i god tid.
  • Välj en seriös bank.