Funderar du på hårtransplantation?

Börjar det bli lite kalt där uppe? Det är oftast inte så konstigt. Om det är något som är säkert med livet så är det att vi alla blir äldre. Håravfall ökar och håret blir tunnare alltmer då nivåerna av kollagen minskar. De flesta män lider av ärftligt håravfall och det finns även kvinnor som kan ha liknande symtom. Det kan vara särskilt jobbigt att gå igenom då mycket av vår identitet sitter i håret, men det finns lösningar.

För dig som lider särskilt av håravfall, ojämn hårlinje och allt tunnare hår kan hårtransplantation vara ett alternativ till exempelvis peruk. Håret blir en del av dig och du kan få känna dig hel och som ny igen. Oavsett om du lider av tidig hårtunnhet och håravfall, har eller har haft en sjukdom, eller har blivit äldre kan hårtransplantation vara ett alternativ för dig. 

Varför hårtransplantation?

Det är inte ovanligt att många vill göra hårtransplantation när håret blir tunt eller när hårfästet förflyttas. Många personer, män som kvinnor, kan uppleva dåligt självförtroende när de börjar tappa håret och väljer att gömma sig bakom en huva, mössa eller liknande för att de skäms. Det är oftast många kändisar som väljer att gå igenom ingreppet men en hårtransplantation kan göra skillnad för många.

Hårtransplantation – hur går det till?

Det finns ett par beprövade metoder när det kommer till hårtransplantationer. De kanske vanligaste metoderna är FUT (Follicular Unit Transplantation) och FUE (Follicular Unit Extraction). FUE innebär att man tar ut grafts (hårsäckar) från bakhuvudet samt även vid sidorna om behovet finns, och denna metod har kommit att till större delen ersätta FUT. Detta då FUT-metoden innebär att hårsäckar extraheras genom att ta bort en cirka 15-20 cm lång remsa från baksidan av huvudet som sträcker sig från vardera öra. Hårsäckar skördas från remsan innan de individuellt transplanteras till de områden i behov, medan området där remsan extraherats sluts med stygn som kan resultera i ett snittärr.

FUE-metoden innebär istället att extraktionsområdet rakas innan en mikroborr används för att lossa på hårsäckarna. I sin tur plockas hårsäckarna ut med en pincett och för att transplanteras till området i behov. Det krävs inget större kirurgiskt ingrepp och därmed lämnas varken märken eller ärr kvar efter det att det läkt. Därmed är FUE-metoden att föredra och de flesta kliniker erbjuder inte ens FUT-metoden.

Att tänka på inför ingreppet

Inför en hårtransplantation kan det vara viktigt att öka överlevnadsnivån så gott som möjligt för de nya hårsäckarna. Det man kan tänka på själv är då att undvika tobak och alkohol samt att inte ta några mediciner innan ingreppet. Det är därtill även viktigt att kolla upp att kliniken erbjuder dig rätt vård och eftervård, så läs gärna på om den på förhand så att du inte råkar ut för klinik som inte håller vad de lovar. Läs recensioner så att du vet att hårtransplantationen utförs så som den ska. När hårtransplantationen har gjorts kan det vara bra att undvika sol, då området är mycket känsligt efteråt, samt använda schampo för att förhindra att skorpor bildas i hårbotten.