Renovera snyggt utan kaos och damm

Det är populärare än någonsin att renovera hemma och det gäller både enskilda rum och mer övergripande projekt. Det ger bostaden ett ofta välbehövligt ansiktslyft och är dessutom riktigt roligt. Fräscha, nya golv, nymålade väggar och personlig inredning gör din lägenhet eller ditt hus ännu hemtrevligare.

För att renoveringen inte ska urarta till totalt byggkaos är det dock viktigt att du förbereder ditt projekt väl och att du skyddar din bostad på bästa sätt. Genom att täcka för möbler och andra föremål blir de inte nersmutsade med damm och målarfärg och med lite planering kan du även skydda andra utrymmen än de du renoverar. Har du tagit bort dörrar kan du till exempel sätta upp tillfälliga skynken för att hindra damm och andra partiklar från att spridas till de övriga rummen. Det är också viktigt att kunna transportera bort allt bråte.

Skaffa hem byggsäckar

Full,Construction,Waste,Debris,Bags,,Garbage,Bricks,And,Material,FromPrecis som du behöver flyttkartonger inför flytten är det klokt att beställa hem byggsäckar inför renoveringen. En bra byggsäck är tillverkad av slittåligt material, har handtag som gör det lätt att lyfta den och kommer i flera storlekar. Genom att fylla på säcken allteftersom du arbetar förorenas inte resten av bostaden med skräp och du får inte enorma högar på slutet att ta itu med. I byggsäckarna kan du ha i saker som:

  • brädor
  • tegelkross
  • sten
  • betong
  • icke-farligt avfall

Du kan sedan beställa bortforsling av säckarna eller hyra en container där du först samlar allt som ska bort om det är ett stort projekt på gång. Tänk dock på att det handlar om bortforsling av byggmaterial och inte andra sopor som till exempel matrester eller elektronisk utrustning.

Håll koll på kemikalierna

För din och alla inneboendes hälsa är det också viktigt att din renovering är så skonsam som möjligt. Ska du måla om bör du använda en bra skyddsmask och helst använda dig av miljövänliga målarfärger som inte innehåller skadliga ämnen. En annan viktig faktor är bra ventilation då alla renoveringsprojekt innebär att det flyger runt alla möjliga slags partiklar i luften medan arbetet pågår men också efteråt. Är det ditt sovrum som ska renoveras kan du behöva flytta ut ur det tills allt är klart.

Återvinn så mycket du kan

Illustration,Recycling,Symbol,Of,Different,Industrial,Construction,Materials,,Concrete,,WoodOm du kan återvinna byggmaterial under renoveringen är det alltid optimalt. Du kanske har ett gäng plankor som kan målas om eller möbler som endast kräver nya överdrag för att bli snygga igen? Har du grannar som också är i färd med att renovera är det ofta möjligt att utbyta olika material eller dela på kostnader. Se också till att sopsortera ordentligt och om du har mycket gammalt som du vill bli av med kan du donera en hel del till välgörenhet eller sälja på loppis. Böcker, kläder, prydnadssaker och husgeråd är bara några exempel på saker som har ett visst andrahandsvärde och kan dra in en slant åt dig eller den hjälpverksamhet du vill stötta. Har du väldigt många föremål du vill bli av med finns det till och med vissa organisationer som kan komma och hämta dem.