Så får du ett funktionellt och snyggt kök

Drawing renovation of a Open modern kitchen

När du ska renovera i köket ska du lägga lite extra tid och energi på att planera inredningen för att få ett bra arbetsflöde. Det har sina fördelar att placera kyl, spis och diskho i närheten av varandra. Ett kök ska vara funktionellt men även snyggt. För att få det är även valet av bänkskiva viktigt.

Ett kök ska både vara praktiskt och estetiskt tilltalande. För att få ett kök som är både funktionellt och snyggt behöver du tänka till och planera. Bänkskivan är en viktig del i ett kök eftersom den kan lyfta hela kökets inredning. Det finns många funktionella och fina bänkskivor att köpa. Det finns fler olika bänkskivematerial och alla har sina fördelar och nackdelar. Det viktiga är att du väljer en bänkskiva som matchar ditt behov. Tänk på att bänkskivan har betydelse för kökets helhetsupplevelsen.

Tips för ett funktionellt kök:

• Välj bänkskiva med omsorg.
• Ha ett kort avstånd mellan spis, diskho och kyl/frys.
• Satsa på smart förvaring.

Arbetstriangeln spelar roll i köket

Arbetstriangeln är ett gammalt begrepp men som är lika aktuellt idag som när det uppkom. Det handlar om att placera disko, kyl och frys samt spis i en triangel. När dessa tre är placerade på ett genomtänkt sätt kommer arbetsflödet att bli smidigt och det blir enkelt att jobba i köket. Det är spisen, diskhon och kylen som används mest frekvent i ett kök. De tre är även förknippade med varandra efter som du exempelvis hämtar livsmedel ur kylen som ska lagas vid spisen eller förberedas vid diskbänken. En del saker behöver sköljas och då behöver du diskon. Utgå ifrån ditt sätt att arbeta i köket när du ska placera ut vitvaror och arbetsstationer. Det kan även vara en fördel att förvara porslinet i närheten av diskmaskinen för att underlätta hanteringen av ren disk.

Satsa på bra förvaring

För att ha ordning och reda i köket är förvaringen en viktig del. Fundera över hur du ska förvara livsmedel och köksredskap på bästa sätt. Saker ska vara helst vara lättillgängliga utan att det blir rörigt. Om du vill ha ett lättstädat kök är stängd förvaring det bästa att satsa på.